Hürakademi Düşünce Okulu kapsamında gerçekleştirilen ilk eğitim çalışması olan, "İslam Düşüncesi ile karşılaştırmalı olarak Felsefenin Serüveni" nin işlendiği HAKAD Felsefe Atölyesi 19.04.2019 tarihinde Ankara ÖZEV binasında saat 20:00’de gerçekleştirilen son dersiyle tamamlandı.
Hür Akademi Düşünce Okulu koordinatörü ve Felsefe Atölyesi hocası Prof Dr Hasan AYIK, sunduğu son derste;
İnsanlığın temel sorunun karakter, benlik sorunu olduğunu, kişinin tanrısı neyse karakterinin de ona göre şekillendiğini belirtti. Bu bağlamda tanrı olarak Allah’ı kabul eden Müslümanın karakterinin, Allah’ın sıfatları çerçevesinde şekillenmesi gerektiğini, Allah’ı tesbih etmenin, isimlerini zikretmenin onunla her anlamda barışmak olduğunu, kişinin O’nun sıfatları ile kendi karakterini inşa etmesi gerektiğini ifade etti. Kişiliğin ise bu benliğin dışa vurulmuş hali, benlik bilincinin pratiğe dönüşmüş hali olduğunu belirtti.
Bu bağlamda batılı insanın en azından kendi toplumu içinde sahip olduğu kişilik ve ahlakın dikkate değer olduğunu, bizim insanlarımızın bunun tam tersine birçok ahlaki erdemden yoksunluğunun Allah’ın sıfatlarıyla ahlaklanmamaktan geçtiğini ifade etti. "Ben sizin taptıklarınıza tapmam, yarın da tapacak değilim" ayetinin inanan ve inanmayan arasındaki keskin ayırım çizgisinin ötesinde, Müslümanın nasıl ilkeli bir duruş sergilemesi gerektiği açısından yeniden düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Program sonunda söz alan ÖZEV Başkanı Tekin BAŞER, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını, 12 hafta boyunca her dersin sohbet havasında geçtiğini, katılımcıların felsefeye bakış açısının değiştiğini ve bundan sonra gerçekleştirilecek çalışmalarda da destek olmaya devam etmekten mutlu olacaklarını ifade etti.
HAKAD yönetim kurulu başkanı Doç Dr Davut AKDUMAN, Hür Akademisyenler Derneği olarak eğitim alanındaki ilk atölye çalışması olarak felsefeyi seçmelerinin önemine değindiği konuşmasında; Batı dünyasında aklı körelten bakış açısının onlara karanlık bir ortaçağ yaşattığını ve bugün sahip oldukları ilerlemeyi rönesansta gerçekleştirmiş oldukları zihinsel dönüşümle sağladıklarını ifade etti. Temel kaynaklarımızda sorun olmamasına rağmen yüzeysel ve parçacı bakış açılarımızın değişmesi gerektiği ve tarihe, bilime, insana, ahlaka ve hatta din anlayışlarımızdaki esaslı bir değişimle yeniden medeniyet kurucu unsur olabileceğimiz, bundan dolayı aklı kullanan felsefenin önemli olduğunu ifade ederek gerçekleştirecekleri benzer faaliyetleri "Hür Akademi Düşünce Okulu" kapsamında yapmaya devam edeceklerini belirtti. Daha sonra atölyeyi özveriyle ve başarılı bir şekilde gerçekleştiren Prof Dr Hasan AYIK hocaya, katılımcılara ve programa katkıda bulunanlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından programı büyük bir özveriyle yürüten Hacı Bayram Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr Hasan AYIK’a, programa desteklerinden dolayı ÖZEV Yönetim Kurulu Başkanı Tekin BAŞER, Soner GÜLTEKİN ve Muharrem ESEN’e Teşekkür Belgeleri takdim edildi. Daha sonra derslere düzenli olarak devam eden katılımcılara Katılım Belgeleri takdim edildi.
Program, HAKAD Düşünce Okulu’nun yeni programlarını heyecanla beklediklerini belirten katılımcılara, yaz dönemi ve sonrasında düzenlenmesi planlanan çalışmalardan haberdar edilecekleri belirtilerek sonlandırıldı.