Teknik ve Sağlık Bilimleri Paneli

Yemeğin ardından programın öğleden sonraki kısmında, Teknik ve Sağlık Bilimleri Paneli gerçekleştirildi. HAKAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür’ün moderatörlüğünde başlayan panelde YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir konuşmalar yaptılar.

Panel’de ilk konuşmayı Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz yaptı. Akademya ve Mühendislik başlıklı bir sunum gerçekleştiren Yılmaz, mühendisliğin modern üniversitenin yükselişindeki önemine dikkat çekti. Çarpıcı ve yaratıcı fikirlerin uygulanabilir oldukça desteklenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Tamer Yılmaz yaptığı konuşmada, üniversite sistemimizin ilerlemesi için en değerli kavramların inovasyon ve girişimcilik olduğunu vurguladı. İlerlemek için her üniversitemizin, akademisyenimizin ve genel olarak ülkemizin inovasyona ve girişimciliğe özel bir önem vermesi gerektiğini belirten Yılmaz, inovasyon ve girişimciliğin önemini örneklerle anlattı.

Yılmaz’ın Akademya ve mühendislik arasındaki ilişkiyi içeren konuşmasının ardından, ikinci panelist olan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, akademya ile yönetim arasındaki ilişkiyi anlattı. Yaptığı sunumda öncelikle YÖK’e dönük eleştirileri cevaplandıran Mandal, Yükseköğretim sisteminin kusurlu tüm yönlerinde sadece YÖK’e değil hem üniversitelerimize hem de akademisyenlerimize değen çok yönlerin olduğunu belirtti. Bu nedenle de Yükseköğretim sistemini sadece tek bir açıdan eleştirmek yerine daha kapsamlı bir eleştiriye tabi tutmak ve uygulanması talep edilen reformları ona göre yeniden düşünmek gerektiğini ifade eden Mandal, sunumunda YÖK’te yeni bir Kurul kurulduğunu söyledi. Kalite Kurulu adını alana bu Kurul’un yükseköğretim sistemimizdeki kalite sorununu çözme konusunda önemli işlevler yerine getireceğini belirten Mandal, söz konusu Kurul’un 21 kişiden oluşmakta olduğunu ve bağımsız olarak faaliyet yürüteceğini söyledi.

Son olarak söz alan Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, Sivil Toplum Gözüyle Akademya’nın nasıl görüldüğüne ilişkin bir konuşma yaptı. Konuşmasında Akademi Camiasındaki rehavetten şikâyet eden Aldemir, Anadolu insanının Akademyadan beklentilerinin çok yüksek olduğunu yeni bir medeniyetin temellerini atması gereken akademi camiasının bu umut ve beklentilere cevap vermesi gerektiğini söyledi. Örnek olarak Suriye’li göçmenler konusunda Türkiye kadar etkilenmemelerine rağmen Avrupalı akademisyenlerin çok sayıda çalışma ve araştırmalar yaptıklarını ancak Türkiye’li akademisyenleri sahada görmediklerini belirten Aldemir, örneğin yabancıların Suriyelilere dönük Arapça gazeteler çıkardıklarını ve çeşitli yayınlar yaptığını, Türkiye’li aydınların ise bu tutumun çok uzağında olduğuna dikkat çekti.

Soru cevap ve değerlendirme kısmının ardından program sona erdi.